Samenvatting
Als je ooit in een situatie komt om een leven te kunnen redden van een hartstilstand, wat doe je dan? Lees verder voor de beste oplossing .
Hartstilstand en andere hart- en vaatziekten zijn een grote doodsoorzaak in heel de wereld Echter, met een korte opleiding, kan je direct reageren als iemand jouw hulp nodig heeft. Gebruik van een AED kan dat leven redden
Wat is een AED?
Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een klein geautomatiseerd medisch apparaat dat wordt gebruikt om een persoon te kunnen redden. Het apparaat is geprogrammeerd om te bepalen welk type hartslag iemand heeft en of er wel een hartslag is. AED bevat eenvoudige instructies en geautomatiseerde gesproken instructies en kan door iedereen makkelijk gebruikt worden. Indien nodig kan het apparaat een elektrische schok toedienen, waardoor het hart “gereset”wordt en hopelijk weer in het goede ritme verder gaat. Als de AED wordt gebruikt binnen de eerste minuten dan wordt de kans overleven aanzienlijk vergroot.
Hoe werkt een AED?
Een AED controleert het hartritme van een slachtoffer. Het geautomatiseerde apparaat selecteert en levert instructies aan de hulpverlener. “Het is belangrijk dat snel defibrilleren wordt ingezet bij een slachtoffer met een fibrillerend hart. Met elke extra minuut wordt de overleving van een patiënt in ventrikelfibrilleren minder,” zegt Kevin R. Campbell, MD, FACC, een cardioloog bij UNC Gezondheidszorg/Rex. De voordelen voor het slachtoffer zijn opmerkelijk, voegde hij eraan toe, “AED’s veranderen de overlevingskans van minder dan 5 % tot meer dan 80 procent met snelle defibrillatie.” volgt u een training en vergroot u de kans op overleving bij een hartstilstand van een slachtoffer.
Bij gebruik van een AED?
Hartstilstand of andere hart gerelateerde problemen kunnen plaatsvinden, altijd en overal. Tijdens een hartstilstand of een onregelmatig hartslag, wat ook bekend staat als ventrikelfibrillatie, is het belangrijk om zo snelmogelijk een schok toe te dienen, zodat de patiënt niet overlijd. Campbell legt uit “elke minuut die een patiënt nog in de onregelmatige hartritme verkeerd, daalt de kans op overleving exponentieel.” Hartaanvallen treden meestal op in de vroege ochtenduren.
Iemand die een AED kan bedienen moet ook de symtomen kunnen herkennen van iemand met een hart probleem. Bij de volgende symptomen heb je een AED nodig:
- Geen ademhaling
- Reageert niet op aanschudden
- Reageert niet op vragen zoals: “Doet u u ogen eens open?”
Waar vind ik een AED?
Een AED vind je tegenwoordig steeds vaker. Bedrijven, instellingen en verenigingen zien steeds meer het belang in van in het bezit van een AED, zodat er direct gehandeld kan worden als er zich een probleem voordoet. Een AED wordt aangegeven met een herkenbaar logo, zodat een ieder in één oogopslag weet dat er een AED hangt. Soms hangen ze los en soms zitten ze ook in een afsluitbare AED kast.
Waar kunt u een opleiding volgen om een AED te bedienen?
Cursus locaties zijn er tegenwoordig veel meer. Je kan bijvoorbeeld terecht bij Loermans Opleidingen waar er cursussen gevolgt kunnen worden in Reanimatie en AED. Na het doorlopen van de cursus ontvangt de curist het certificaat Reanimatie en AED van de ERC ( European Resuscitatian Council) waarmee het direct een Europees geldig certificaat is. Indien de certificering behaald is, kan men zich ook opgeven voor de burgerhulpverlening, zodat je een bericht krijgt als er in jou omgeving een reanimatie plaats vind.
Kan iedereen een AED kopen?
Ja, iedereen kan een AED kopen. Een AED is er voor gemaakt dat een ieder zonder een uitgebreide medische opleiding deze kan bedienen. Hierdoor is deze dus ook voor een ieder beschikbaar.